A túl olcsó cigaretta miatt ítélték el Magyarországot

Megosztás

A cigarettákra kivetett jövedéki adó mértékének túlzottan alacsony szinten tartásával Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit – írja az Index az Európai Unió Bíróságának csütörtöki közlése alapján.

A dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó szerkezetéről és adókulcsáról szóló uniós irányelv értelmében a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százaléka; illetve a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagártól függetlenül 1000 darab cigarettára vonatkozóan legalább 90 euró.

Magyarország – más uniós tagállamokkal együtt – a szóban forgó követelmények teljesítéséhez 2017. december 31-ig átmeneti időszakban részesült, viszont az Európai Bizottság szerint Magyarország azt követően sem teljesítette ezt, ezért a feltételezett kötelezettségszegés megállapítása érdekében keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához. Csütörtökön pedig meg is született az ítélet, amely szerint a bíróság megállapítja, hogy MAGYARORSZÁG NEM TELJESÍTETTE AZ IRÁNYELV ÁLTAL AZ ADÓMÉRTÉK LEGALACSONYABB SZINTJE VONATKOZÁSÁBAN ELŐÍRT KÖTELEZETTSÉGÉT.

Ugyanakkor a felek beadványaiból kiderül, hogy a magyar jövedéki adó mértéke 2021. január 1-jétől kezdődően már eléri a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának 60 százalékát.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek